Толока продовжує збирати

Сьогодні вже через Спільнокошт «Толока» продовжує збирати коло прихильників, всередині котрого формуються контури майбутнього фільму. Ми шукаємо не лише гроші.Ми шукаємо однодумців.

Засоби масової інформації з самого початку роботи над фільмом уважно приглядаються до нашої роботи, тому – моя подяка журналістам, які допомагають нам бути почутими!

Єдине, про що хочеться попросити шановних журналістів - розглядати тему фінансування, як найделікатнішу для нашого фільму. Одне слово, яке зникає з контексту інтерв’ю, може змінити об’єктивну картину того, що відбувається. Одне поспішне слово коментарів може наповнити картину протилежним змістом.

Розумію бажання журналіста в умовах дефіциту ефірного часу допомогти мені висловитися компактніше. Дякую та обіцяю бути лаконічнішим.

Та спочатку демонструю готовність. Спостерігаючи, як у ЗМІ з’являються різні версії причини зупинки фільму, починаю саме з цього питання:

Фінансування фільму, згідно законів України та укладеній угоді, мало здійснюватися 50% на 50% з боку Державного агентства України з питань кіно та фонду «Велика Родина».

Державне агентство вчасно і в повному обсязі виконало свої обов’язки, надавши нам можливість відзняти майже половину фільму.

З боку Фонду «Велика Родина» фінансування ми НЕ ОДЕРЖАЛИ, через що фільм зупинився в липні 2013 року.

Це була довідка, але сьогодні я хочу відповісти на коментарі в Інтернеті та запитанняжурналістів. Ось дві основні теми:

  •   Чи на часі сьогодні, коли Україна перебуває в стані війни з Росією, шукати гроші

на кіно?

  • Чому після затвердження Постанови Верховної Ради про стовідсоткове фінансування фільму з Державного бюджету, ми продовжуємо шукати гроші?

Відповідь на перше запитання - у наступній публікації. На друге спробую відповісти зараз:

1. Постанова Верховної Ради виходить з кошторису фільму, що був затверджений у 2012 році. З того часу в Україні змінилися ціни на матеріали, пальне, послуги, змінився курс валют;

2. Зупинка фільму тягне за собою додатковий підготовчий період, непередбачений у кошторисі 2012 року;

3. Третій пункт, по суті, має бути першим: немає Віталія Лінецького, який почав зніматися з найскладнішого для фільму епізоду. Крім Віталія в цьому епізоді - п'ятнадцять акторів першого і другого плану, масовка (100 осіб) та унікальне місце на березі Росі, яке вимагає організації повторної експедиції, непередбаченої у кошторисі 2012 року.

Отже, дефіцит кошторису в результаті вимушеної зупинки фільму на 15 місяців – 25 % від затвердженого.

Саме тому – Спільнокошт: https://biggggidea.com/project/847/  

Читай також

comments powered by Disqus