Прочитати Донбас: як війна змінить погляд українців на схід

Донецький фонд «Ізоляція», який працює з сучасним мистецтвом, підтримав незалежний проект «Донбаські студії». Команда науковців досліджуватиме проблематику регіону: від екології до культури. Автори ініціативи стверджують: саме брак адекватної інформації про Донбас став однією з причин економічного занепаду краю та унеможливив суспільний діалог. Тим часом нинішні події не лише привернули увагу до сходу України, а й можуть змінити ставлення центральних та західних українців до нього.

Одне із найближчих завдань «Донбаських студій» – створення платформи мігрантів з Донбасу, зацікавлених у розвитку регіону. Команда «Ізоляції» теж вимушено мігрувала до Києва – на початку червня озброєні представники ДНР захопили територію заводу, де розташовувався фонд. Саме події останніх місяців наштовхнули на ідею «Студій», розповідає координатор проекту Анна Агафонова. Мета цього проекту – проаналізувати соціально-політичну ситуацію та створити бібліотеку та медіатеку матеріалів, присвячених Донбасу. Передбачена і просвітницька робота – наприклад, «Жива бібліотека Донбасу» – зустрічі з вихідцями зі сходу.

Причина міфів, що сьогодні поширюються про Донбас – страх і брак інформації, каже Анна Агафонова. Медіа однаково успішно тиражують історії про агресивних біженців та «бендерівців», але де-факто відсоток конфліктів лишився тим самим. Неприязнь до біженців (та готовність до сприйняття інформаційних «вкидань») Анна Агафонова пояснює страхом: коли люди стикаються з небезпекою десь неподалік, то на психологічному рівні відгороджуються від неї. А стереотип виникає, коли соціум намагається спростити певну проблему.

Продовження, а також роздуми інших культурних діячів читайте в повному матеріалі Радіо Свободи >>>

comments powered by Disqus