ЛІТЕРА: відкриті читання в Чернігові

ЛІТЕРА — це відкриті читання. Окрім запрошених гостей у них може брати участь будь-хто, хто пробує власні сили у літературі, всі учасники мають однакове право висловлюватись.

Минулого року ЛІТЕРАтурні заходи відбувались щосуботи з 6 червня по 29 серпня. Більшість із них проводились на галявині просто неба, в історичному центрі міста, і збирали від 50 до 300 слухачів на кожному заході. Найпопулярнішими були звісно ті вечори, в яких брала участь одна із “зірок” сучасної української літератури. Мабуть, найбільше глядачів зібрали українсько-африканські читання “Я на тебе чекатиму під деревом Каїсе-дра”.

Щодо запрошених гостей, то Чернігів і ЛІТЕРУ відвідали цього літа Андрій Любка, Ірина Шувалова, Дмитро Лазуткін, Іра Кулянда, Мирослав Лаюк, Заза Пауалішвілі та Христина Халімонова, Оксана Гаджій, Настя Іванців, а також поети, об'єднані в проекті українсько-африканських читань. Також відбулося два вечора чернігівських поетів: Олексія Маслова та Олександра Норова разом з Людмилою Семеновою-Косенок. І два вечори відкритого мікрофону, в яких взяли участь близько двадцяти місцевих авторів. Крім того, в кінці кожного заходу ми обов'язково давали можливість висловитись усім бажаючим у форматі  вільного мікрофону. Окрім читань на ЛІТЕРІ виступали й співаки і музиканти, аматорський театр, дружні проекти і навіть діти зі школи іноземних мов. Таким чином, простір видався справді відкритим, вільним і демократичним.

Звісно, нам ще не вдалося залучити до нашого простору всіх літераторів Чернігова, так само як і всіх, хто цікавиться літературою. Втім, можемо впевнено стверджувати, що проект поступово набирає популярності й коло наших прихильників розширюється. Щоразу на заходах можна зустріти шанувальників літератури, які є нашими постійними слухачами, а також нових людей. Приємно, що серед слухачів завжди є як молодь, так і люди старшого покоління. Так само й серед учасників на вільних читаннях.

ЛІТЕРА потроху змінює літературне середовище Чернігова, де до цього існувало кілька закритих студій і проводилось кілька презентацій нових книжок на рік. Тепер це є простір, де можна вільно почитати й послухати абсолютно різнопланову літературу.

На ЛІТЕРІ у нас весь час працювала поличка буккросингу, продавались книжки від книжкового магазину-партнера, влаштовувались міні-ярмарки хенд-мейд продукції, що має стосунок до літератури. Надалі ми плануємо робити більше різноманітних акцій на кожному заході, щоб літературні вечори ставали більш насиченими та яскравими.

Про нас пишуть у пресі та в соціальних мережах. На міському порталі щотижня розміщувався фотозвіт з кожного заходу: http://www.0462.ua/catalog/full/6655

Про проект також писав портал Високий Вал: http://val.ua/uk/81073.html

У фейсбук та вконтакте ми маємо сторінку та групу проекту відповідно, де розміщуємо анонси, інформацію про учасників і фотографії з кожного заходу.

https://www.facebook.com/%D0%9B%D1%96%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%92%D1%96%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D1%96-%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F-1502130530007710/?fref=ts

 

https://vk.com/liter.aread

Окрім того, достатньо інформації та регулярні оновлення можна знайти на сторінці ЛІТЕРИ на порталі «Добродел» :

http://www.dobrodel.org.ua/project/640/

comments powered by Disqus