Іван Миколайчук. Сторінки історіі - портрети Карикадурки

Іван Миколайчук. автор Журавель Юрій

Неоціненнийм культурним скарбом володіє Україна. Багатющу спадщину не маємо права знищити і забути....Актори, письменники, художники, співаки, культурні діячі, українці до останнього подиху  будуть жити своїм намальованим життям у другому томі книги карикадурка. На родній з сторінок -  Іван Миколайчук  Сьогодні 15 червня було б йому  74.

 "Я не знаю більш національного народного генія... До нього це був Довженко", - так про Миколайчука сказав Сергій Параджанов.

Погоджуючись грати у фільмі,  Миколайчук ставив умову - сказати репліку від себе, не по сценарію.....

Як діамант у дорогій, оправі Іван Миколайчук у фільмах:  Сон ( Тарас Шевченко), Тіні забутих предків ( Іван Палійчук), Камінний хрест, Вавилон ХХ, Білий птах з чорною ознакою, Захар Беркут, Пропала грамота, На вістрі меча, Легенда про княгиню Ольгу, Небелиці про Івана та ін.  Погоджуючись грати у фільмі,  Миколайчук ставив умову - сказати репліку від себе, не по сценарію.....

А на зйомках у Болгарії, Миколайчук зустрівся з Жаном-Полем Бельмондо. Француз спеціально прийшов після зйомок на майданчик, довго спостерігав, як працює Миколайчук, а тоді запросив його на кілька годин до бару перед відльотом. Їм запропонували перекладача, але Бельмондо сказав: “Якщо двом таким акторам, щоб зрозуміти один одного, потрібен хтось іще, то акторська справа взагалі нічого не варта на цьому світі”. Вони провели вечір удвох, так і не зронивши жодного слова.

В особі Івана Миколайчука  українська нація має світового невмирущого позитивного героя, який пробуджував національний дух українців. Проте звання народного артиста Івану Миколайчуку так і не присвоїли, бо тодішні ідеологи винесли акторові вирок —  «націоналіст». Хоча він і без неї був народним. Державну Шевченківську премію Іван Миколайчук отримав вже посмертно.

 

Далі буде...  Сподіваємось на вашу підтримку нашого спільного проекту.

Читай також

comments powered by Disqus