Програма ІІ Міжнародного театрального фестивалю "Документ".

Як ми й обіцяли - ось вона

 

Львів

28 жовтня, понеділок

16.00

«Диплом»: cценічне читання матеріалів для документальної вистави

Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса

вул. Леся Курбаса, 3

Драматург і режисер: Сашко Брама

Проект здійснюється в рамках драматургічно-режисерської лабораторії «ДІАЛОГ» при Львівському академічному театрі ім. Леся Курбаса

Текст презентують студенти 2 курсу акторської майстерності ЛНУ ім. І. Франка.

Робота над проектом «Диплом» розпочалася взимку 2012 року. Для підготовки «Диплому» було проведено понад 200 глибинних інтерв’ю серед абітурієнтів та їх батьків, студентів, випускників та викладачів з різних міст України. До розшифровки інтерв’ю долучилися близько 50 волонтерів. На основі зібраних матеріалів було створено документальну виставу, котра буде показана не лише у театрах, але також школах і університетах. Текст вистави буде доступний для відтворення іншими театральнимиколективами, так його зможе побачити велика кількість міст.

 

 

Львів

28 жовтня, понеділок

19:00

«Двадцятилітні»

режисер Уляна Мороз

Музей «Тюрма на Лонцького»

вул. С. Бандери, 1

Тема Української Повстанської Армії для західної України є однією із провідних патріотичних тематик. На темі УПА робиться багато політичних спекуляцій, гасел, лозунгів, що зробило із учасників повстання історичний засушений анахронізм, а тему УПА заїждженою і нецікавою молоді. Однак повстанці іще живі, хоча й покидають цей світ рік за роком. Вони можуть годинами розповідати про катування, винищення, зради і боротьбу, однак вистава не про це. Режисер сфокусувалася на житті і свідомому виборі в шістнадцять, чотирнадцять, двадцять – саме такими колись були дідки з УПА, котрим зараз дев’яносто. Хто вони, ті, що боролися, вірили й вижили? Як вони вижили? Скільки років їм було коли вони пішли у підпілля, брали участь у першому бої? Як вони кохалися і кохали? Що трапилося з їхніми дітьми?..

Інтерв’ю,  зібрані членами ОУМ «Спадщина»,  надав меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія терору».

 

Одеса

29 жовтня, вівторок

18.00

«Шмарун»

Режисер Андрій Май, драматург Микола Гоманюк

Арт-центр на Тираспольській

вул. Ніжинська, 77/79 

Вербатім про легалізацію абортів, любов, відповідальність та вибір. «Ось це слово... оно таке якесь, абстрактне. Ніяке. Це просто п’ять букв. От уяви, я тобі скажу «шмарун». От буду говорити, наприклад, це слово «шмарун». Воно ж не викличе якогось образу, правильно? Так само людина, їй це говориш – як це, що це? Розпливчате поняття. А розпливчате поняття нічого не значить. А якщо я назву це чітко – дітовбивство – то це вже не розпливчасте поняття. І чому? В людини одразу відкривається ступінь усвідомлення. Тут суть відкривається, а там суть ховається ».

 

Херсон

30 жовтня – 3 листопада

13 .00 – 20.00

II Міжнародний семінар «Вербатім та суспільство» (в рамках проекту «Демократія дослівно»). Організатори: Херсонське обласне відділення Соціологічної асоціації України та The   Eastern   European Performing   Arts   Platform   ( EEPAP )

Семінар з використання документу в театрі, відео на сцені, інших засобів виразності та методів передачі інформації, збір та робота з матеріалом, занурення в історію документального театру Польщі, Чехії та Сербії, перегляд вистав та фільмів, обговорення, творчі зустрічі. Експерти: Войцех Фаруга, театральний режисер та сценарист, арт-директор Міжнародного фестивалю для дітей та юнацтва «Корчак» ( pl ); Маґдалена Мосевич – режисерка документального кіно, фотограф, оператор, громадська активістка ( pl ); Іоанна Виховська – актриса, театральний тренер і куратор. Член кураторської ради   ЕЕРАР ( pl ); .   Детальна програма воркшопів – за запитом в організаторів фестивалю.

 

Херсон

2 листопада, п’ятниця

14.00

Документальний гепінінг

«Дім-музей Олександра Жуковського»

вул..Дм.Ульянова, 53

автор ідеї – Микола Гоманюк

Одна година в домі херсонського художника, простір якого буде перетворений на музей-квартиру, але мешканці оселі продовжать жити своїм звичайним життям - пити чай, дивитись ТБ, носити піджаки тощо - отже, хто стане учасниками гепінінгу - глядачі чи мешканці, власне, невідомо…

 

Херсон

3 листопада, субота

18.00

Документальна вистава «День, в який нічого не трапилось»

Драматурги та режисери – учасники семінару

 

«День, в який нічого не трапилось»

Драматурги та режисери - учасники семінарів в Херсоні

Вистава, яка буде створена за результатами семінару, який буде проходити в Херсоні. Тема, що єднає всі частини вистави - непафосна буденність.   

 

Харків

5 листопада

16.30

Вистава "Протупил"

Режисери студенти курсу Володимира Гориславця

Харківська державна академія культури

вул.  Полтавський шлях, 5

навчальний театр

Пряма мова на сцені – вербатім, - театральний метод, що став популярним в Європі і вряди-годи добирається до нас. Це коли пряма мова людей, їх власні емоції, стилістика та лексика практично без змін стає діалогами, монологами, зізнаннями персонажів. Режисер і педагог Володимир Гориславець влаштовує цей експеримент зі студентами свого курсу  створюючи ритмо-музичне поліфонічне дійство.

 

Харків

5 листопада

19.00

«Тракторист, сука!»

Режисер Олександр Юшко

Авторський театр "Котелок"

вул. Красіна, 3

 

«Тракторист, сука!»

Режисер Олександр Юшко.

Веб-розповідь про розуміння себе, про гроші, працю, призначення, освіту, погляд на цей світ й про те, що практично все, що можемо зробити в житті й чим переймаємося сьогодні, можливо вже через сотню років буде безсенсовним, порожнім, нікому не потрібним і нецікавим.

 

Київ

6 листопада

19.00

 «лЕ29дЕ31нЕ30ц»

Торгівельно-розважальний центр Більшовик

Вул. Гетьмана, 6

 

«лЕ29дЕ31нЕ30ц»

Ріаліті-вистава: 90 хвилин споживацького простору

Е29   драматург Тетяна Киценко, режисер Тамара Трунова

Е31  драматург Ден Гуменний, режисер Олена Роман

Е30 драматург Оксана Савченко, режисер Андрій Май

 

comments powered by Disqus