Ентузіазм!

Подарунковий диск "Ентузіазм" (Симфонія Донбасу) — перший український звуковий фільм. Знятий 1930 року метром світового кіноавангарду Дзиґою Вертовим, він був першим кінотвором, в якому реальні промислові та буденні звуки слугували створенню музичного образу, а не лише ілюстрації візуального ряду. 

Присвячений першому п'ятирічному плану, фільм оспівує індустріалізацію, колективізацію, пропагує боротьбу з неписьменністю та релігією. Ентузіазм було знято в рік початку згортання програми українізації, ознаки якої на Донбасі ще рясно фіксує камера оператора Бориса Цейтліна.

Випущений на екрани 2 квітня 1931 року, фільм, названий Чарлі Чапліним однією з найбільш прекрасних звукових симфоній, невдовзі було вилучено з прокату й забуто. Його було перевідкрито лише в 1960-х роках з відновленням інтересу до радянського авангарду на Заході.

Таку винагороду від Центру Довженка ви можете обрати, переказавши на спільнокошт 50 грн. Подумайте про ваших друзів, хто би хотів отримати такий цінний подарунок? 

comments powered by Disqus