сюрний настрій

Одна з наших художниць Марта Савіцька розповіла для Великої Ідеї про себе і картину, яку обрала для малювання. 

Пишу картини ще з часів художньої школи у Львові, але олійні фарби опанувала  сама. Моне, Ренуар, ван Гог мої найкращі вчителі  Надихають полотна прерафаелітів, імпресіоністів, сюрреалістів.

Часто пишу копії полотен відомих майстрів. Все почалось з цікавості - а чи зможу я так? Чи вийдуть такими мазки? Чи передам я настрій? І що я відчуую в цей момент? Кожну картину треба прожити - і тоді вийде шедевр. Навіть якшо це копія - такий досвід міняє сприйняття світу.

Чому я вирішила взяти участь у проекті? Випадково натрапила на сайт Великої Ідеї, побачила фрагмент "Зоряної ночі ", прочитала опис і мені дуже захотілось написати щось про Львів. Зачепила сама ідея - через призму бачення світу знаменитими художниками запросити незнайомого глядача в моє місто.

Чому Магрітт? Львів завжди був для мене містичним містом - повороти старих вуличок повні недосказаності, наче у завулках памяті. Ще це місто спокус - ароматних, звабливих і таємничих. Як і на полотнах Магрітта - світ такий реальний, що його можна торкнутись. Та раптом приходить розуміння, що це сон, картини вашого ж підсвідомого. Їх зрозуміти неможливо, та й навіщо? Можна тільки інтерпретувати.

comments powered by Disqus