ТРИМАТИ ОБОРОНУ В ЗОНІ СВОЄЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ!

ТРИМАТИ ОБОРОНУ В ЗОНІ СВОЄЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ!
... Адже ніхто не казав, що буде легко! 
Дарма, що зараз у боротьбу включилися вже мільйони. 
Ще рік тому їх були тисячі, тих, що активні, що готові йти до кінця. А якихось півстоліття назад — лише десятки. І навколо лежала могутня, здавалося, незборима Імперія під назвою СРСР. Чи хтось окрім них, вірив, що СРСР розвалиться і гугупне, ніби той колос на глиняних ногах? А чому гугупнув? Та тому, що будувався на страху, крові й брехні. На всьому рабському, антилюдському, бридкому, потворному. 
Безумовно, був і «світлий бік совка» у вигляді дешевої ковбаси, стабільної зарплатні, травневих парадів та пісень про «Дєнь побьєди!». Рай для рабів! Та до справжнього раю рабів не пускають. Бо хто в гонитві за хлібом щоденним забуває про Дух, той лишається рабом матеріального. Бо саме наявність Духу робить людину людиною, вирізняючи її з-поміж інших творінь Господніх. 
Боротьба Духу та Матерії, Волі й Рабства, Правди й Брехні — одвічна есхатологічна битва Світу й Темряви повсякчас точиться у серці кожної людини. Проте ця екзистенція часом набуває цілком очевидних форм в історичному та геополітичному досвіді людства. І нині ми опинилися у вирі тієї боротьби, адже направду живемо «всередині підручника історії».
Спить Європа, белькоче щось мляве Америка, Україна ж б’ється на вістрі тоталітарної євразійської навали, відстоюючи свій цивілізаційний вибір та ледь не щодня ховаючи найкращих своїх синів. Годі волати і кликати на допомогу! Ніхто не озветься та ніхто серйозно не допоможе. Вже не раз так було в історії, і цей урок треба гарно вивчити: покладаються на когось задля того, щоб на нього звалити вину за власні невдачі. Ідеологія інфантильних рабів-невдах. 
Коли хочемо бути дорослими та вільними, мусимо зрозуміти: покладатися можна тільки на себе! А ще на свого товариша, побратима, родину, друзів. Тримати оборону в зоні своєї відповідальності. Політики й держава не допоможуть — вони абстракція, мара, химерні надії та сподівання, що забирають енергію, час, збивають з пантелику і зводять на манівці. 
Але вища правда — Є! Вона у твоєму серці. Ти сам знаєш про неї! Про неї казали усі — від Будди та Христа до Еммануїла Канта й Василя Стуса. А ще є «Небесна сотня» й тисячі загиблих у війні з агресором. Правда промовляє обличчями з фотокарток на цвинтарях, Майдані та у соцмережах. Вони вмерли за Вищу Правду, віддали за Неї найцінніше. Тож хай би як не намагалися втовкмачити мені брехуни, що все, мовляв, навколо «куплене», «ніщо не має сенсу», «нікому не можна вірити», — я однаково віритиму у Вищу Правду, інакше життя втрачає сенс, ці жертви втрачають сенс, і тоді прийде зневіра — найтяжчий смертний гріх. 
Тому вірте лише своєму серцю, бо там живе Правда і вона єдина порятує всіх нас. А все решта — випробовування на міць. 
Тож будьмо пильними, зібраними, відповідальними та послідовними. Боротьба буде тривалою. Але Правда переможе! Слава Україні!
Вступна стаття до каталогу "Український патріотичний плакат":https://biggggidea.com/project/908/
Київ, 28 жовтня 2014 р.
Антін Мухарський,
засновник Українського культурного фронту,
письменник, телеведучий, музикант.

comments powered by Disqus