Освітньо-інформаційний проект technic.in.ua

Неймовірно радий та вдячний, що платформа Спільнокошт не тільки дала змогу донести власну ідею до більш широкого загалу та знайти небайдужих людей, готових підтримати та дати шанс реалізувати проект, а й, що більш цінно, ще й познайомила з цікавими, розумними, активними, ініціативними українцями. 

Одним з них є Іван Шихат-Саркісов. Викладач ІТ-технологій з Донецька, котрий вчить дітей любити ком'ютери та роботів, а не просто клацати мишкою та бавитись у Counter-Strike.

Пан Іван є координатором освітнього проекту Code Club в Україні - всесвітньої програми безкоштовного навчання дітей програмуванню, і засновником RoboClub в Донецьку, де запустив клуб з робототехніки для школярів і почав вчити дітей складати та програмувати своїх перших роботів. Й наразі розширює цю ініціативу у Вінниці.

А майже два тижні тому пан Іван разом зі своїм юним другом Любомиром Дахом, котрий просто закоханий у механіку, запустили веб-ресурс technic.in.ua - освітньо-інформаційний сайт про техніку, котрий орієнтовано на молодих людей шкільного та студентського віку.

На ресурсі вже можна знайти інформацію про історію механіки, техніки та новини інженерно-технічного світу, в тому числі й робототехніки. Огляди, статті та навчальні відеоматеріали про освітні можливості конструкторів, роботів та моделей техніки на RC-керуванні, і про те, як за допомогою всього цього вчителі фізики, математики, трудового навчання, технологій та інформатики можуть зробити свої уроки набагато цікавішими та такими, що запам'ятовуються і пробуджують у дітях зацікавленність до цих знань. 

Розуміння потреби таких введень у шкільний навчальний процес до мене прийшло доволі швидко. Я є прихильником тієї думки, того підходу, що всі великі, фундаментальні зміни  мають проходити через виховання нового покоління, а не з перевиховування студентства та молоді - ми вже є сформованим суспільством - і вже не тільки обрали "власну дорогу", а й доволі впевнено йдемо нею. 

Згадуючи свої шкільні роки і трохи аналізуючи той час сьогодні, хочу продовжити думку і додати, що мені не дуже подобаються подарунки школі у вигляді, наприклад, комп'ютерних класів, що було (і, напевно, є) дуже популярним серед політиків. Коли клас є, а спеціаліста - немає, і ми на тих нових компах рубались у стрілялки, нам - школярам - авжеж то всьо було в кайф, без питань, але ж ми не вчились. І, в університеті, я був вимушений отримувати комп'ютерну грамоту спочатку.

Й для себе відмітив, що як робити подарунок школі, то дарувати, наприклад, стипендію. 

Але, як відмітив інший мій новий друг, і також ІТ-шник, у кожного з нас, насправді, є багато способів долучитись до цього виховання наймолодшого покоління, не чекаючи, коли спаде нагода зібрати великі гроші.

І дійсно, ми кожного тижня можемо відвести пару годин свого вільного часу, аби поїхати до будинку-інтернату, завітати до дитячого садочку і почитати малечі книжку, переглянути з ними мультфільм, навчити чогось цікавого та корисного, а якщо такої можливості немає - можна допомагати тим, хто це вже робить. Сьогодні, невідходячи від свого робочого комп'ютера, можна перевести 10, 20, 50 грн. і підтримати справу, котра вже змінює нове покоління українців.  

Цей один переказ - вартість всього однієї філіжанки кави, але це внесок, котрий здатен змінити цілу країну. І не потрібно мучитись недосяжністю цілі в десятки чи сотні тисяч гривень.

Тож, якщо поділяєте цю думку, підтримайте, будь ласка, проект technic.in.ua

Читай також

comments powered by Disqus