КРИМіМИ

Перше АртПоле в Криму було "фестивалем-екскурсією серед мечетей, чайних і фонтанів,  з традиційними кримськотатарськими ремеслами та музикою різних епох і народів". Люди з усієї України зустрілися  у Бахчисараї рівно посеред осені — в час спостережень, усвідомлень і стиглих плодів — айви, горіхів і гранатів.

В березні 2014 ми не могли лишатись осторонь — відправилися в Крим, аби побачити на власні очі, що відбувається, й підтримати друзів. Оля Михайлюк як незалежний журналіст підготувала цикл статей для «Української правди. Життя». Зараз вона знову в Криму. Враження від цих двох поїздок будуть презентовані у формі нотаток 22 травня в рамках Міжнародного фестивалю оповідання Intermezzo

Оля Михайлюк: "Тексти? Малюнки? Відеоінтерв’ю? Музика? Рецепти приготування кримськотатарських солодощів? А може, нове оповідання, яке виникне після відвідання Криму 18 травня? Саме тому я і їду в Крим. Хочу зрозуміти, що відбувається там зараз і на чому варто зупинитися з написаного й записаного протягом останніх років, включаючи минулорічний березень, який ми провели в Криму.

Крим для мене — це лагідні дотики моря, величезне рожеве сонце, кава як привітання в кримськотатарському кафе, запахи ялівцю й лаванди, казки — про веселу айву й печальний гранат, і сентиментальні пости напередодні фестивалю про нашу залежність «від радощів, дощів і солодощів». Крим для мене — це спроби спротиву всеохопній пропаганді, довгі й важкі інтерв’ю, переховування, сумніви-сумніви-сумніви і запитання, що не вимагає відповіді: якою мовою мовчати?

Таке різне минуле, що скласти з нього мій майбутній Крим я не можу. Минулого року все це мене надзвичайно вразило. Зараз навіть до образливих фраз, вимовлених з московським акцентом, чи до зміни виразів обличчя моїх друзів при одній лише згадці про Крим я ставлюся радше як до робочого матеріалу. А їм при цьому заборонено в’їзд на півострів, і не зрозуміло, скільки ще часу вони не побачать своєї землі і своїх рідних.

Я втратила чутливість? Можливо. Можливо, саме для того, щоб поїхати до Криму зараз. Приходьте. Поговоримо про зайве й про те, як його позбутися.

Читай також

comments powered by Disqus