В новий рік з новим натхненням!

З Новим роком, друзі!

Протягом останнього тижня багато з наших друзів та партнерів підбивали підсумки 2014го та формулювали побажання й цілі на 2015й рік. Озирнувшись на минулий рік, ми теж спробували підбити підсумки своєї діяльності. Протягом 2014го року «Театр для діалогу» провів 20 заходів у 6 містах по всій України (Київ, Львів, Чернівці, Чернігів, Миколаїв та Донецьк). Ми залучили до наших семінарів, вистав та лабораторій більше, ніж 1200 учасників (серед них були й учасники подій на Майдані, і волонтери, студенти, переселенці, активісти й активістки і просто громадяни, які не байдужі до соціальних змін). Ми налагодили партнерство з 12 організаціями, і сподіваємось, що коло наших партнерів у новому році буде розширюватись. Але всі ці «сухі» цифри не зможуть розповісти про наш рік так яскраво, як фото з наших заходів. На цьому відео лише маленька частина всього, що ми пережили разом зі своїми учасниками та друзями. http://goo.gl/5s8z9K Дякуємо всім, хто був з нами протягом минулого року! Адже театру не існує без глядачів та акторів, і саме наші учасники були найактивнішими дієвими особами усіх наших показів. Сподіваємось на продовження креативної співпраці в новому році! 

Минулий рік був надзвичайно складним для країни, але, всупереч усім труднощам, ми побачили небувалий розвиток волонтерського руху по всій країні, народження купи корисних ініціатив та інноваційних проектів. Висновок, який хочеться зробити після таких підсумків: основний ресурс та рушійна сила змін – це люди! Це – ми з вами. Незважаючи на всі перешкоди, наша енергія, мрії, здатність гуртуватись та працювати разом спроможні багато чого змінити.

До речі, саме про це ми говорили під час свого останнього заходу в 2014 році – лабораторії в Музеї Майдану. Під час лабораторії ми досліджували простір музею, пригадували власні враження від Майдану «тоді» та розмірковували про те, що Майдан значить для кожного і кожної з нас зараз. Всі наші враження ми спробували висловити через театральні образи. (Їх можна переглянути ось тут:  http://goo.gl/ZKHUhy) В цих образах з’явилась і певна ностальгія за «романтикою Майдану», але був також і образ людини, яка шукає спокою в ці складні часи через занурення в книжки та філософію; був серед образів і воїн, який прагне побачити нову Україну, за яку він боровся; та образ митця, який стоїть перед внутрішнім вибором – продовжувати творити, чи вдаватись до більш радикальних дій. Під час обговорення нам запам’яталось два коментарі учасниць, які яскраво підсумували наш спільний досвід лабораторії. Одна з учасниць, Ніна, сказала про те, що після Майдану в країні лише збільшився рівень невизначеності та тривоги за майбутнє. "Зараз, здається, ми ще менше розуміємо, як нам будувати країну, в якій ми хочемо жити. Але спогади про Майдан дають мені надію саме тому, що вони є свідченням того, як люди збираються разом для спільної мети, і тоді вони здатні створити багато прекрасного та корисного." Ще одна учасниця назвала своє враження «Революція по колу». Під час лабораторії вона ще раз побачила і усвідомила, що Майдан – це не лише фізичний простір, це, перш за все, наша спроможність відстоювати власне право на гідне життя та протистояти несправедливості. А якщо так, то наш Майдан не завершився, і не може завершитись. Він має трансформуватись, стати проявом нашої боротьби у конкретній сфері суспільства, але дух Майдану буде й надалі рухати нас вперед, знов і знов надихаючі нас на "щоденні революції". 

Саме цього хочемо побажати вам у новому році: нехай вас надихає творча сила людей, які здатні об’єднуватись і творити дива. І нехай дух Майдану підтримує вас у тій сфері, де ви прагнете привнести зміни.

До речі, на другу половину січня ми плануємо показ перфомансу «Від Українського дому до Музею Майдану: рефлексії у протестному просторі рік потому». Тож, у вас буде нагода побачити ті образи, які ми створили під час лабораторії, та скласти власні враження про них. Слідкуйте за деталями події на нашій сторінці в фейсбук та приходьте на показ! 

До зустрічі, 

Оксана та команда Театру для діалогу 

 

 

Читай також

comments powered by Disqus