Говорить координаторка «Центру зайнятості Вільних людей» з роботи з регіонами Альона Чумакова

Знайомтеся! Це Альона Чумакова, координаторка “Центру зайнятості Вільних людей” з роботи з регіонами. Наводимо фрагмент її інтерв’ю, розміщений на сайті Програми розвитку ООН в Україні — організації, яка підтримує наш Центр з 2014 року, що уможливило початок роботи з регіонами на системному рівні. З повною версією інтерв’ю можна ознайомитися на сайті ПРООН.

Розкажи трохи про себе, як ти потрапила в центр? Чому обрала саме цю ініціативу?

Я родом з Донецька, але шість років тому через нову роботу переїхала в Київ, працювала, як і в Донецьку, у сфері роботи з персоналом. Про Центр зайнятості Вільних людей” почула восени на HR-форумі, де координатор ініціативи Ірина Коваль розповіла про зусилля в пошуку гідної роботи для переселенців. Після цього я приєдналася як волонтер, а вже в грудні завдяки ґранту ПРООН з’явилася нова позиція координатора з роботи з регіонами, і стали у нагоді мої знання та контакти у сфері роботи з персоналом та бажання допомогти людям, які були змушені залишити свої домівки.

Якраз можливістю допомогти людям стати незалежними і самостійними мене ця робота і приваблює. Ця ініціатива — вузькоспеціалізована, не схожа на інші ініціативи для переселенців, і я впевнена, що вона дуже потрібна людям.

Центр було створено в Києві. Як почалася робота з регіонами?

Це було логічним продовженням діяльності, адже люди приїжджають не тільки в Київ. Навіть навпаки, у Київ частіше їдуть ті, у кого є якісь ресурси та можливості. Людям в інших містах допомога з працевлаштування потрібна не менше.

У кінці 2014 року Центр уже був відомою ініціативою, у Києві працював центр кар’єрного консультування, у який дистанційно почали звертатися люди з інших міст. Паралельно в Одесі, Харкові, Львові, інших містах почали з’являтися волонтери, які обробляли анкети, телефонували людям. Тобто ідея регіональних офісів була в повітрі, але через брак ресурсів було важко налагодити системну роботу. Тому ця діяльність повноцінно стартувала тільки після отримання підтримки від ПРООН.

Що вже зроблено на сьогоднішній день у сфері роботи з регіонами?

За два місяці роботи в нас вже є офіси в Дніпропетровську, Харкові та Краматорську. В Одесі є волонтери, які можуть надати дистанційну консультацію. На початку лютого плануємо також відкриття офісу у Львові. В цих регіонах працюють 40 активних та небайдужих волонтерів, а загальна кількість волонтерів Центру в усій країні перевищує 120 чоловік.

Тільки за січень маємо таку статистику: у нашій базі більше 1000 анкет від людей з тих регіонів, де представлений ЦЗВЛ, близько 300 ВПО отримали зворотній зв'язок (консультацію, допомогу у складанні резюме, підбір вакансії), 21 людина була працевлаштована.

Які ви працюєте? Які методи, інструменти вже зарекомендували себе як вдалі? 

Крім консультацій та безпосереднього підбору вакансій, багато уваги ми приділяємо навчальним програмам. Зокрема за останній час в Харкові спільно з іншим грантером ПРООН, організацією «Станція Харків», ми провели тренінг з ефективного проходження співбесіди та тренінг з продажів, у Львові пройшла зустріч із соціальної адаптації, організовано тренінг в Дніпропетровську.

Раз на тиждень у Києві та регіональних офісах ми проводимо навчання з ефективного проходження співбесіди та створення резюме — це наша постійна практика. Люди, які зараз шукають роботу, часто працювали 10–15 років на одному місці, у них може навіть зовсім не бути резюме і досвіду проходження співбесід. Тому важливо допомогти не тільки правильно скласти документи, але й підтримати людину, щоб вона повірила в себе, почувалася на співбесіді більш упевнено та вільно.

Також корисний тренінг з продажів, він важливий для перекваліфікації — багато людей приїхали з такою професією, яка не затребувана зараз, і їм важливо навчитися чомусь новому у сфері, де можливе працевлаштування.

Чим зі зробленого ти найбільше пишаєшся?

Найбільше пишаюся своєю командою, волонтерами, партнерами — без них би нічого цього не було. Волонтери віддають багато сил, емоцій, часу, щоб допомогти переселенцям.

Інколи нам важко відстежити результати своєї роботи, не всі люди розказують про свої успіхи після працевлаштування. Але багато тих, хто звертається до нас по допомогу, потім самі стають волонтерами. Це також великий привід для гордості.

У нашій роботі багато щирого спілкування. Я провожу зустрічі в місцях компактного проживання переселенців і майже завжди зустрічаю велику вдячність за нашу роботу. Це дає сили рухатися далі. Бувають, звичайно, й інші моменти. Ще не всі знають, що таке волонтерські ініціативи, і дивуються, що ми — не державна і не бізнес-організація.

Чи відрізняється робота в різних регіонах?

У Харкові, Дніпропетровську та Одесі дуже велика кількість переселенців, робота там — це щоденний інтенсивний графік. У Львові трохи спокійніше, але там більше уваги ми приділяємо питанням культурної адаптації, намагаємося не тільки дати нашим кандидатам навички з пошуку роботи, але і сприяємо їхній інтеграції в суспільство.

Як ви шукаєте партнерів? Розкажи про ваших партнерів в регіонах?

Центр підтримують чудові люди та організації. ПРООН та Фонд «Відродження» повірили в нашу ініціативу та підтримують її розвиток, багато людей з бізнес-середовища погоджуються безкоштовно проводити тренінги та семінари. А громадські організації, такі ж волонтерські ініціативи, як ми, стали нашими надійними партнерами в регіонах.

В Харкові ми працюємо з ініціативою «Станція Харків». На момент створення нашого регіонального офісу вона вже мала своє відділення з пошуку роботи для переселенців, тому логічно, що ми об’єднали зусилля та зараз працюємо разом. Коли ми шукали приміщення в Дніпропетровську, відгукнулася «Допомога Дніпра» та надала нам кімнату під офіс. У Краматорську нашими партнерами є «Краматорськ SOS», — до них часто зверталися люди з проханням допомогти в пошуку роботи, і зараз ми спільно можемо надавати такі послуги в Краматорську.

Що би хотілося зробити, які у вас плани та найближчі цілі? 

Для нас дуже важливо швидко надавати зворотній зв’язок кандидатам. Хочеться вчасно пропонувати вакансії, консультувати людей. Люди, які до нас звертаються, очікують професійного ставлення, яке не завжди може дати волонтерська ініціатива, що працює виключно на ентузіазмі. Підтримка ПРООН допомогла нам працювати більш системно, поширити роботу на регіони. Однак, звичайно, треба розвиватися далі, залучати нових волонтерів, розробляти нові навчальні курси.

Зокрема в лютому ми плануємо запустити в регіонах навчання з англійської мови та комп’ютерної грамотності, провести тренінги з соціальної адаптації у Львові, продовжити роботу з консультування та навчання в Дніпропетровську та Харкові.

В планах також більш тісна співпраця з рекрутинговими агенціями та роботодавцями. Сфера працевлаштування зараз складна через фінансову та соціальну кризу, тому нам доводиться бути інноваційними, відчувати тенденції, шукати нові оптимальні рішення, максимально використовувати різні методи.

Ти прийшла з бізнесу в громадську ініціативу. Чи відчуваєш різницю? 

Я дуже рада, що потрапила в цю ініціативу. Різниця... Мабуть, вона в тому, що вся команда “Центру зайнятості вільних людей” — це справді ВІЛЬНІ люди, у яких немає рамок та обмежень, а натомість є чітке розуміння загальної ідеї та свого місця в ній, вільний вибір інструментів і методів, висока мотивація, за якою не стоїть примус, а тільки щире бажання допомогти та віра у свою справу.

Читай також

comments powered by Disqus