«Riders on the Storm» Джима Моррісона прозвучить українською мовою в альбомі «70/80»

Riders on the Storm - пісня гурту The Doors, що вийшла в 1971 році на альбомі LA Woman.

Майбутній лідер культової рок-групи The Doors Джим Моррісон на початку шістдесятих років був студентом Державного університету Флориди в Таллахассі. Тоді ж він зустрічався з дівчиною на ім'я Мері, яка мешкала за декілька сотень кілометрів від нього. Джим часто їздив до неї автостопом, сідаючи на пустельній нічній трасі у випадкові автомобілі. На малюнках Джима тієї пори нерідко з'являлося зображення самотнього подорожнього, вимушеного самостійно протистояти труднощам далеких мандрівок. Цілком можливо, що саме з того періоду почалася історія пісні «Riders on the Storm».

Роббі Крігер стверджував, що «Riders on the Storm» була написана під враженням від композиції Стена Джонса «Ghost Riders in the Sky». За іншою версією, джерелом натхнення став фільм «Пасажир дощу» режисера Рене Клемана. Також існує версія, що в пісні присутні спогади з дитинства Джима Моррісона, коли він став свідком дорожньої пригоди, що забрала кілька життів. Є припущення, що слова про вбивцю на дорозі є натяком на знаменитого маніяка Біллі Кука. Нібито вони взяті з кіносценарію Моррісона, в якому він збирався грати роль подорожуючого автостопом душогуба.

«Riders on the Storm» виявилася останньою композицією, яку записали учасники групи. Вона посіла чотирнадцяте місце в Billboard Hot 100 і двадцять другий рядок у UK Singles Chart. 3 липня 1971 року, в день, коли пісня увійшла в Hot 100, Джим Моррісон помер.

В нашому майбутньому альбомі "70/80" пісня «Riders on the Storm» прозвучить українською мовою та матиме назву «Вершники грози».

Перекладаючи пісню «Riders on the Storm», ми намагалися зберегти поетичність, притаманну Джиму Моррісону, а також створили зовсім нове аранжування, що нагадує оригінал лише за гармонією.

the doors jim morrison typographic portrait

Читай також

comments powered by Disqus