Найцікавіші факти та історії створення всіх пісень, що увійдуть до альбому «70/80»

rock legends

THE BEATLES: «Come Together» – «Йдемо разом».

Складається враження, що Леннон писав цю пісню, мандруючи паралельними світами. Текст занадто переповнений сленгом і алюзіями. Залишається тільки здогадуватися, що саме мав на увазі автор.

Є припущення, що кожен куплет Come Together написаний про одного з учасників групи: про Джорджа Гаррісона - «He one holy roller», Поле Маккартні - «he wear no shoe-shine», Джона Ленона - «He got Ono sideboard» і Рінго Старра - «Got to be good looking».

Також існує версія, що пісня Come Together була задумана Джоном Ленноном в якості політичного об'єднуючого гасла для психолога і ЛСД-гуру, активіста Тімоті Лірі і його кампанії проти губернатора Каліфорнії Рональда Рейгана. Леннон запропонував Лірі допомогу в його передвиборчій кампанії. Її слоганом було - «Come together, join the party». Леннон надіслав Лірі демо з деяким ідеями щодо пісні. Однак Лірі посадили за грати за зберігання марихуани, і його кампанія на цьому закінчилася. У підсумку Леннон отримав можливість завершити пісню разом з «Бітлз».

Джон Леннон якось сказав: «Ця пісня була створена в студії. „Come together“ - професійний жаргон, вираз, який використовував Тім Лірі, балотуючись у президенти. Він попросив мене написати йому пісню для передвиборчої кампанії. Я дуже старався, але у мене нічого не вийшло. Зате вийшла пісня „Come Together“, яка йому б не підійшла - не можна проводити кампанію з такою піснею, правильно? Але потім Лірі довго звинувачував мене в тому, що я вкрав у нього гасло».

Перекладаючи «Come together», ми вирішили запропонувати ще одну версію. З нашої точки зору, ця пісня про хлопчину-хіппі на ім’я Комтугеза. Не дивлячись на таку підміну понять, переклад пісні є наближеним до оригінального змісту.

THE DOORS:  «Riders on the Storm» - «Вершники грози».

Майбутній лідер культової рок-групи The Doors Джим Моррісон на початку шістдесятих років був студентом Державного університету Флориди в Таллахассі. Тоді ж він тісно спілкувався з дівчиною на ім'я Мері, яка мешкала в декількох сотнях кілометрів від нього. Джим часто їздив до неї автостопом, сідаючи на пустельній нічній трасі в випадкові автомобілі. На малюнках Джима тієї пори нерідко з'являлося зображення самотнього подорожнього, вимушеного самостійно протистояти труднощам далеких мандрівок. Цілком можливо, що саме з того періоду почалася історія пісні «Riders on the Storm».

Роббі Крігер стверджував, що «Riders on the Storm» була написана під враженням від композиції Стена Джонса «Ghost Riders in the Sky». За іншою версією, джерелом натхнення став фільм «Пасажир дощу» режисера Рене Клемана. Також є версія, що в пісні присутні спогади з дитинства Джима Моррісона, коли він став свідком аварії, що забрала кілька життів. Існує й таке припущення, що слова про вбивцю на дорозі є натяком на знаменитого маніяка Біллі Кука. Нібито вони взяті з кіносценарію Моррісона, в якому він збирався грати роль подорожуючого автостопом душогуба.

«Riders on the Storm» виявилася останньою композицією, яку записали учасники групи. Вона посіла чотирнадцяте місце в Billboard Hot 100 і двадцять другий рядок у UK Singles Chart. 3 липня1971 року, в день, коли пісня увійшла в Hot 100, Джим Моррісон помер.

Працюючи над перекладом пісні «Riders on the Storm», ми намагалися зберегти поетичність, притаманну Джиму Моррісону, а також створили зовсім нове аранжування, що нагадує оригінал лише за гармонією.

SLADE: «Coz I Luv You» - «Бо кохаю».

Не секрет, що багато справжніх хітів рок-музики було написано буквально за кілька хвилин. Приблизно так виглядали справи зі знаменитою композицією «Coz I Luv You» британської рок-групи Slade. Її менеджер Чес Чендлер, колишній учасник The Animals, наполягав, щоб його підопічні частіше самі писали слова і музику. Після однієї з таких бесід і почалася історія пісні «Coz I Luv You».

Ось що згадував про це Нодді Голдер: "Він сказав нам створити хітову пісню, а це було не дуже-то просто. Ми з Джіммі придумали «Coz I Luv You» за двадцять хвилин, і Чес отетерів від неї. Нам здалося, що вона недостатньо фатальна для Slade. Тому ми додали всі ці плескання і притупування, що зробило її більш успішною в комерційному плані і стало нашим фірмовим знаком ".

Джим Лі розповідав про процес створення пісні «Coz I Luv You»: «Були часи, коли я, здебільшого, писав з Доном, а Дейв - з Нодом. Ми з Нодом захоплювалися Стефаном Граппеллі і Джанго Рейнхардтом - скрипка і все таке. Одного разу я приїхав до мікрорайону, де мешкав Нод з батьками, і сказав: „Ей, Нод, чому б нам не написати пісню? Чому б нам не написати щось у дусі Стефана Граппеллі?“ Тоді в чартах була „Hot Love“ Марка Болана, і я запропонував щось подібне, щось дуже просте, і за півгодини ми написали пісню. У нас була структура мелодії, і Нод просто заповнив прогалини. Це єдина пісня, яку ми ось так написали».

Як згадував Голдер, вони спеціально написали назву треку з орфографічними помилками - «Coz I Luv You»: «Ми подумали, що „Because I LoveYou“ - це дурна назва для пісні, тому ми використали написання, яке могло б бути на стіні туалету в Мідлендс, і це зробило її просто забійною».

Сингл «Coz I Luv You» був виданий восени 1971 року й через два тижні вже був на першому місці UK Singles Chart.

Але самі музиканти з рок-групи Slade не особливо цінують «Coz I Luv You». В одному з інтерв'ю Джим Лі так відгукнувся про пісню: «Ми її вважали бабською, написаною на добивки альбому. Але за два тижні вона злетіла на перше місце, і ми подумали: „Що за хрінь?!“. Це було так безглуздо».

Після виходу «Coz I Luv You» на групу Slade повалився праведний гнів представників сфери освіти. Музикантів звинувачували в тому, що своєю піснею вони підштовхують молодь свідомо допускати орфографічні помилки.

Для  альбому «70/80» пісню «Coz I Luv You» переклав один наш добрий знайомий. Щиро дякуємо йому за це.  В аранжуванні та структурі пісні ми залишили основне – настрій композиції. Це буде найпозитивніша пісня альбому.

GENESIS: «Land of Confusion» - «Збентежений край».

“Land of Confusion” - відома політична пісня британського гурту “Genesis”, що поставила під сумнів мудрість світових лідерів в ті часи, коли між США та Росією виникла загроза ядерної війни. Текст написав гітарист Майк Резерфорд, а музика була створена всім колективом «Genesis».

Філ Коллінз казав про цю пісню - «політична пісня про безлад, ми приземлилися». Пісня увійшла до альбому «Invisible Touch», що був виданий у 1986 році. Також на “Land of Confusion” було створено креативне лялькове відео. Цей відеокліп досить швидко став популярним.

Перекладаючи цю пісню, ми були вражені її пророцтвом та актуальністю. В нашій версії пісня відображає події, що відбуваються зараз в Україні. Загальне звучання пісні також суттєво змінилося, з музичної складової залишилася лише гармонія.

QUEEN: «All Dead, All Dead» - «Світ зник».

Ця пісня була написана та заспівана Браяном Меєм, а Фредді Мерк’юрі зіграв на фортепіано та виконав партії бек-вокалу.

В епізоді відомого радіо-шоу «In the Studio with Redbeard» Мей підтвердив чутки про те, що пісня присвячується його улюбленій кішці, яку він втратив у дитинстві.

Браян так казав про «All dead, all dead»: «Це одна з моїх улюблених пісень. Я вважаю її вдалою і справді задоволений її звучанням. Коли я слухаю цю пісню, вона постійно дивує мене. Вона може принести сльози в ваші очі. Вона завжди викликає у мене подібні відчуття».

Працюючи над цією піснею, ми були переконані, що її співає Фредді Мерк’юрі (послухайте, дуже схоже), але все виявилося інакше. Головну партію вокалу виконав Браян Мей, а бек-вокал Фредді звучить лише у приспівах. Ще більше нас здивувала інформація про те, що Браян присвятив цю пісню улюбленій кішці свого дитинства. Ми дізналися про це лише тоді, коли вже завершили роботу над перекладом.

«CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL»: «Run Through the Jungle» - «Тікаймо через джунглі».

Пісня була написана вокалістом, гітаристом і автором пісень Creedence, Джоном Фогерті.

Може скластися враження, і більшість слухачів вважає саме так, що ця пісня про війну у В'єтнамі, бо в тексті згадуються джунглі, та й рік її виходу -1970 (США вели війну у В'єтнамі з 1965 по1975 роки). Той факт, що попередні пісні Creedence, а саме - «Who'll Stop the Rain» і «Fortunate Son», були протестом проти цієї війни, лише підтверджував теорію.

Джон Фогерті якось казав: «Думаю, багато хто вважав саме так, тому що це було актуально, але я говорив про поширення зброї в Америці, як зареєстрованої, так і нелегальної. Я сам мисливець, і я не проти зброї, але я просто подумав, що люди так захопилися нею, що це вийшло з-під контролю і вже стало небезпечним. А зараз ситуація ще гірше. Цікаво, що знадобилося ще 20 років, щоб виник рух проти цього».

Колишній виконавчий директор CCR Сол Зенц пізніше стверджував, що пісня «The Old Man Down the Road», яку Фогерті випустив сольно, надто вже схожа на «Run Through the Jungle», правовласником якої тоді був Зенц. Він навіть подав до суду на Джона. У суді Фогерті зіграв обидві пісні на гітарі, прямо на місці свідка, і виграв справу. Суддя вирішив, що художник не може займатися плагіатом самого себе.

Що цікаво, в «Run Through the Jungle» згадується диявол, а в «The Old Man Down The Road» - Бог.

Том Фогерті, старший брат Джона: «Run Through the Jungle - моя найулюбленіша пісня Кріденс всіх часів... Вона сама - як невелике кіно, з усіма звуковими ефектами. Тональність протягом пісні не змінюється, але вона весь час тримає вашу увагу. Вона просто мрія музиканта - тональність не змінюється, але вам здається, що це не так».

Працюючи над цією піснею, ми намагалися зберегти її настрій та вирішили майже не змінювати структуру.

ГЕРІ МУР: «Over the Hills and Far Away» - «За пагорбами, вдалині».

В пісні співається про чоловіка, помилково звинуваченого в пограбуванні і засланого далеко від рідних країв. Він мріє про те, що одного дня повернеться додому і знову зустрінеться зі своєю коханою.

Планувалося, що вокальну партію в цій пісні виконуватиме знаменитий Філ Ліннот, на той момент колишній лідер ірландської рок-групи «Thin Lizzy». На жаль, зловживання алкоголем і наркотиками стали причиною ранньої смерті музиканта (йому було всього 36 років), і не дало збутися задуманому.

В результаті пісню «Over the Hills and Far Away» заспівав сам Гері Мур. Він також зіграв чудову гітарну партію.

У жовтні 2010 року, всього за кілька місяців до смерті, Гері Мур виступив у Харкові. Концерт розпочався з настільки вражаючого виконання пісні Over the Hills and Far Away, що цей номер можна назвати найкращим у той вечір.

Працюючи над цією піснею, ми намагалися зберегти її могутню енергетику та драйв. Ймовірно, «За пагорбами, вдалині» буде  найпотужнішою композицією платівки.

«PINK FLOYD»: «Time» - «Час».

Це єдина композиція платівки «The Dark Side of the Moon», авторами якої зазначені всі чотири учасники групи, хоча пісня була написана Роджером Уотерсом. Він казав в різних інтерв’ю, що ідея пісні прийшла тоді, коли він зрозумів, що більше ні до чого в житті не готується.

Звук годинника, з якого починається пісня, був записаний звукоінженером групи Аланом Парсонсом. Кожен годинник був записаний окремо в антикварному магазині, потім група змікшувала їх разом. Насправді Парсонс хотів використати плівку для демонстрації нової квадро-системи, але потім результат роботи було застосовано в альбомі.

Звуки тік-так імітує на бас-гітарі Роджер Уотерс, затискуючи струни таким чином, що звучання інструменту стає схожим на цокання годинника. Цей трюк можна побачити на концертних відео гурту.

До цієї композиції ми підійшли з особливою відповідальністю. Як сказали деякі наші знайомі – «обравши Pink Floyd, ви зазіхнули на святе». Отже, очікуйте нашу сміливу версію пісні у зовсім новому звучанні.

ДЕВІД БОУЇ: «The Man Who Sold The World» - «Людина, що продала Світ».

Пісня оповідає про те, як автор зустрічає себе іншого. Цей твір - один з багатьох, в якому Боуї розповідає про довгий шлях розототожнення з самим собою, вживання у альтер-его та подальшому примиренні.

Якось Боуї казав: «Я написав цю пісню тоді, коли шукав іншу частину себе. Можливо, тепер, коли я відчуваю себе більш комфортно в психічному та духовному плані, я відчуваю, що вже існує якась єдність. Ця пісня є описом того, як ти себе відчуваєш, коли ти молодий, коли ти знаєш, що є ще одна частина тебе, що ви насправді не разом. Це пошук, у якому є велика необхідність, щоб з'ясувати, хто ти є насправді».

Щодо походження назви пісні, відразу припадає на думку науково-фантастична новела Роберта Хайнлайна «The Man Who Sold the Moon». Кажуть, що Боуї її читав. Не виключено, що збіг випадковий і назва цього літературного твору не має нічого спільного з «The Man Who Sold the World».

Більш очевидним є запозичення з віршу Х’юза Мірнса «The Psychoed» («Antigonish»), де частина тексту використовується майже дослівно. Сам Боуї ніколи не казав про подібне джерело натхнення, і цей факт не має документальних підтверджень, але текст пісні відверто перегукується зі змістом  вірша.

Історія сучасної музики рясніє випадками, коли вдалий кавер на пісню стає настільки популярнішим за оригінал, що більшість слухачів вже не пам'ятають автора і першого виконавця. Щось подібне сталося з композицією «The Man Who Sold the World», яку більшість сучасних меломанів сприймає як пісню гранж-групи Nirvana. Курт Кобейн досить вдало переспівав її на концерті Unplugged, що вийшов за кілька місяців до смерті Кобейна та став дуже популярним. Сам Боуї зізнавався, що ненавидить, коли «після концерту підходять підлітки й кажуть: „Як здорово, що ти виконуєш пісню Нірвани“. А я думаю „Так пішов ти, покидьок малолітній!“.

Цю пісню можна сміливо віднести до сюрреалізму. З усіх пісень нашого майбутнього альбому вона є найплутанішою за змістом.

„КАМ’ЯНИЙ ГІСТЬ“: „Заходився в війні“.

„Заходився в війні“ - єдина авторська пісня гурту „Кам’яний гість“, що прозвучить в альбомі „70/80“. Вона написана лідером гурту Юрієм Вересом восени 2013 року, за декілька місяців до початку подій на Майдані.

Ця пісня про військового, який перебуває в самому пеклі війни. У кожному сні він бачить своїх рідних, що щасливі поруч з ним. Але, прокидаючись від крику та вибухів, він вимушений знову йти в бій, хоча вже знаходиться на межі та не в силах бачити смерть своїх товаришів.

Юрій Верес: „Бувають такі пісні, які пишуться самі по собі, наче щось ззовні надиктовує текст та наспівує мелодію. Я відчував подібне, коли писав „Заходився в війні“. Пісня створена на одному диханні та без подальшого втручання в текст. Я тоді не міг зрозуміти, чому саме ця тема виникла зараз, у мирний час. Рік тому навіть уявити було складно, що життя настільки суттєво зміниться і наша країна буде вимушена проходити крізь таке важке випробування“.

Враховуючи, що пісня виконується від імені військового, ми спробували створити таке звучання, ніби її виконує військовий. Тому вирішили не насичувати пісню аранжуванням і зробили її повністю акустичною.

Ця пісня присвячується всім Героям, полеглим та живим, що стали на захист України.

----------

До завершення збору коштів в підтримку альбому „70/80“ залишилося 8 днів. У вас ще є можливість долучитися до створення платівки. Кожна додаткова копійка допоможе нам зробити альбом кращим. Підтримавши платівку „70/80“ ви зможете обрати один з наступних призів: альбом „Там, за горами“ з автографами музикантів гурту „Кам'яний гість“; подарунковий екземпляр диску „70/80“; альбом „60/70“; запрошення на благодійний концерт - офіційну презентацію альбому; екскурсія на репетицію гурту; участь у записі альбому; фотопрогулянка вуличками старого міста у виконанні чудової Марії Ніколаєвої.
Детальніше на сайті: https://biggggidea.com/project/741/

Нагадуємо, що платівка „70/80“ гурту „Кам'яний гість“ міститиме українські версії пісень легендарних The Beatles, The Doors, Queen, Genesis, Slade, Pink Floyd, Garry Moore, David Bowie та Creedence Clearwater Revival. Відомі композиції сімдесятих та вісімдесятих років не лише міститимуть близькі за змістом переклади, а й прозвучать у зовсім нових аранжуваннях.

Читай також

comments powered by Disqus